- aprilie 17, 2020
- in Servicii curatenie la domiciliu in Bucuresti si Ilfov
- by Duster Buster
- 1838
- 0
Curatarea canapelei ne poate da batai uriase de cap cateodata, mai ales cand vine vorba de o sumedenie de factori enervanti si multe pete dificile de scos. Haideti sa ne strangem toate fortele necesare si sa o scoatem la capat cumva. Afla de la specialisti cele mai eficiente solutii si trucuri!
Eu pierd destul de mult timp pe canapea, de ce? Nu stiu…ca rasfoiesc o carte, beau un pahar de vin in timp ce ma uit la televizor la un meci de tenis si nu numai…atipesc din greseala vreo ora doua…sau pur si simplu cea mica vine cu mai multe idei si incepem o joaca pe cinste. Mai sunt si momente, cand ocupata fiind cu diverse alte lucruri prin casa, arunc un ochi in sufragerie si o vad pe micuta cum “gateste” ceva in craticioarele ei minuscule, fix pe canapea. Mai adauga in tot “experimentul” ei si culori acrilice (cumparate de mami de la Colorit), ca sa fie si mai interesant. Rezultatul banuiesc ca e destul de clar: curcubeu pe canapeaua din sufragerie! Eu sunt “de vina” ca ma pasioneaza pictura destul de mult, mie imi place sa pictez pereti, micuta oriunde daca se poate. In cele din urma trebuie sa incep sa fac curatenie in apartament…sincer nici nu stiu cu ce sa incep?! Ar trebui sa ma apuc de curatarea canapelei in primul rand, cat este curcubeul umed si am o sansa, apoi mai vad eu ce mai pot face prin apartament. Din fericire, daca stau sa ma gandesc, canapeaua mea, slava cerului e din piele naturala si din start am mai multe sanse sa scot petele dificile. Nici nu vreau sa ma gandesc la cei care au canapele din piele intoarsa, catifea, stofa, lana sau chiar din piele ecologica…cred ca isi pun mainile in cap si se transforma in niste mici dragoni simpatici 🙂
Acest material minunat si moale la atingere, tine de cald si este extrem de placut la atingere. Pe cat de placut este, pe atat de pretentios comportament are. Este unul din cele mai dificile materiale de curatat! In general curatarea acestuia ar trebui facuta de catre specialisti, insa nu vorbim de o pereche de pantofi (pe care o putem duce imediat la curatatorie), in situatia noastra vorbim despre curatarea canapelei! Chiar si asa, la domiciliu avem ceva solutii ce ne pot ajuta.
2: Daca e vorba despre o pata uscata, atunci avem nevoie de o guma de sters de la creion ca sa inlaturam petele din zona afectata. Din pacate daca este vorba despre o pata umeda, cu totii stim ca pielea intoarsa absoarbe ca un burete orice lichid si pentru aceasta trebuie sa asezam cateva servetele uscate pentru a absorbi pe cat se poate cantitatea lichida.
3: Cu ajutorul unei perii speciale pentru piele intoarsa, periati usor suprafata patata.
4: Incercati sa aplicati o cantitate mica de otet alb pe o carpa moale si putin umeda, frecand usor pata dificila.
Dupa curatarea canapelei ar fi ideal sa aerisim cat mai bine intreaga incapere, sa o lasam sa se usuce natural, pentru ca orice ventilator, feon, etc…poate duce la stricarea materialului.
Pe piata exista o gama variata de solutii care in cadrul curateniei din apartament ne pot ajuta la curatarea canapelei din piele intoarsa. Din pacate atat pasii de mai sus prezentati cat si toate solutiile de pe piata nu garanteaza ca vor functiona pentru toate tipurile de piele intoarsa. Conteaza atat calitatea sa, cati ani au trecut de cand o avem, culoarea (daca este prea deschisa). Cel mai bun sfat ar fi sa incercam pe o portiune mica, undeva jos prin spate sa vedem cum se comporta…
Ultimul aspect si as putea sa zic ca e cel mai important lucru…NU FOLOSITI solutii de indepartare a petelor sau alte produse chimice de pe piata pentru ca exista riscul sa stricati/ardeti/patati materialul de tot, acest proces fiind ireversibil! Orice alt procedeu ulterior de curatare a canapelei poate fi in zadar.
Acest material pretios provine din zona vechii Persii, numit in araba “Kathifet”. Odinioara acesta era fabricat undeva intr-o localitate aflata pe ruta Drumului Matasii, realizat exclusiv din matase, fiind foarte apreciat si scump in schimburile comerciale din perioada Evului Mediu. Cand spunem catifea ne referim la acel material cu fire foarte dese, perpendiculare pe suprafata materialului, mai scurte de un milimetru avand o placuta senzatie la atingere. Cu trecerea sutelor de ani catifeaua a ajuns sa fie confectionata atat din fibre naturale cat si din fibre artificiale. Cred ca un material nu ar fi atat de pretios daca nu ar fi si la fel de pretentios…cu siguranta exista vreo legatura intre cele doua! Nici catifeaua nu sta prea bine la capitolul curatare si intretinere in timp, dar totusi exista cateva variante, haideti sa vedem…
Era mai usor daca aveam de curatat o pereche de pantofi, o geanta sau chiar si o geaca. Mergeam la un centru specializat si rezolvam problema, dar ce ne facem cand ne ia curatenia in apartament si ajungem si la curatarea canapelei din catifea? O scoatem pe usa si o punem in masina? Nu prea se poate asa usor 🙂
Avem variantele…
* solutii speciale din comert, curatand toata suprafata canapelei pentru a evita decolorarea sau deteriorarea in anumite portiuni (incercam sa uniformizam).
* in zilele ploioase se poate intampla ca patrupedul nostru mult iubit sa vina sa se tolaneasca plin de noroi direct pe caneapea. Ce facem? Incercam sa aplicam ceva servetele uscate pe pete, pana se absoarbe tot ce este ud, lasam sa se usuce natural, apoi cu o perie moale incercam sa dam la o parte tot noroiul acum transformat in pete uscate.
* se mai poate curata destul de binisor cu o perie inmuiata in apa cu otet, petele indepartandu-se apoi cu o solutie concentrata de apa cu un produs de albire cu oxigen (care nu decoloreaza). La final se sterge cu o carpa curata, moale si se aspira.
Canapele din lana sau stofa in general sunt mai simple de curatat. Pe piata exista mai multe solutii speciale pentru aceste doua materiale, ca sa nu mai vorbim de varianta cea mai sigura (metoda de extractie-injectie folosita de firmele de curatenie in cadrul serviciilor de curatenie in apartamente si case).
Pielea ecologica este o tesatura ce isi doreste din toata inima sa imite pielea naturala. Poate de la distanta chiar ne convinge, dar cu siguranta confortul si senzatia pe care ne-o lasa e una diferita. Confectionata de regula din poliuretan, clorura de polivinil sau acid acrilic, pielea ecologica nu este chiar prietenoasa cu natura, ci din contra poate polua extrem de mult. Totusi are si ceva avantaje, ca altfel nu ne impanzea magazinele degeaba…cum ar fi: aspectul (nenumarate modele, culori, imprimeuri etc…), pretul destul de scazut (se confectioneaza mult mai repede fata de pielea naturala).
La capitolul dezavantaje ne referim la rezistenta si confortul sau. Ea saraca incearca sa ne ofere acelasi confort termic comparativ cu pielea naturala, dar mai are de studiat. Rezistenta iarasi e o lupta pierduta momentan, in timp ajungand sa se zgaraie foarte usor, sa se dezlipeasca sau pur si simplu sa se rupa. Si la capitolul curatare nu sta mai bine decat sora ei din piele naturala, pentru ca porii ei densi nu permit intrarea substantelor de curatare la fel de bine. Eu chiar am o coltar bej din piele ecologica in bucatarie, unde evident se petrece destul de mult timp ca doar bucataria e camera preferata a oamenilor 🙂 Nu stiu ce a fost in capul meu cand l-am achizitionat dar nu o data am incercat cu tot felul de solutii sa il curat de petele formate in cei 10 ani si foarte putin succes am avut…ca sa nu mai zic de o multime de fisuri si bucatele rupte. Zici ca e un tricou de bumbac de paraie si se rupe dupa cele 347464475 de spalari si utilizari. Curatarea canapelei din piele naturala (cea din sufragerie) chiar pot sa zic ca e o placere si cred ca e mai veche decat cea din piele ecologica, dar va povestesc mai incolo si despre curatarea si intretinerea ei.
* Daca vorbim despre pielea ecologica cu anilina, stergerea cu o carpa moale si uscata ar trebui sa fie singurul lucru de facut!
* In general pielea ecologica trebuie hidratata cu substante speciale pentru a evita aparitia crapaturilor si a deteriorarii in timp. Acest pas ajuta chiar si la pastrarea culorii vii si a luciului in timp.
Pielea naturala este un material durabil, flexibil ce ne ofera atat confort cat si un design deosebit. Acesta se obtine prin tabacirea si prelucrarea pieilor de animale, cel mai des fiind intalnita pielea de bovine in zilele noastre. Cam toti ne putem imagina cat de scumpa este pielea de reptile (fiind dificila de prelucrat, finisat si greu de gasit)…din fericire nu o gasim decat in industria accesoriilor de vestimentatie premium. Mereu am preferat obiectele vestimentare din piele naturala pentru ca nu au moarte! aproape ca te plictisesti de ele pana se strica…si mai degraba cedeaza un fermoar sau vreun flec la pantof decat materialul in sine. Ca sa nu mai vorbim de mirosul placut, senzatia placuta la atingere sau modalitatea incantatoare de a te strange in brate de fiecare data. Evident ca acelasi lucru face si canapeaua mea din sufragerie despre care povesteam mai sus. Pe langa faptul ca are aceeasi culoare vibranta de 10 ani, nu s-a crapat si e la fel de confortabila si moale la atingere ca in prima zi. Trebuie sa recunosc ca nu o curat atat de des pentru ca nu am motiv…ea se mentine extraordinar, intervin asupra petelor de fiecare data cand se formeaza, doar in cadrul curateniei in apartament si aici ma refer la curatenia generala…iau canapeaua din colt in colt cu solutiile de ingrijire si ii dau un luciu nou.
* Aplic solutia Deterpel de la Kimicar impreuna cu un burete moale, o las sa actioneze circa 4-5 minute, apoi frec usor intreaga suprafata, limpezind cu o carpa moale si umeda pana se ia tot.
* Aplic crema Creampel tot de la Kimicar impreuna cu o carpa moale si uscata pe intreaga suprafata a canapelei.
Rezultatul e uimitor!
Trebuia sa ajungem in cele din urma si la cea mai eficienta metoda de curatare a canapelei in cadrul serviciului de curatenie la domiciliu. As putea sa spun ca aparatul de extractie-injectie este unul dintre aparatele mele preferate, rezultatele mereu fiind WOW…privesc cu satisfactie apa extrem de murdara ce se strange in rezervorul respectiv si imi dau seama cat de util poate fi acest aparat.
Pasii extractiei ar fi urmatorii:
* demontarea si aspirarea tuturor suprafetelor de firmituri, fire de par, resturi menajere.
* aplicarea solutiei profesionale prin activarea functiei de injectie, insistand cu un burete ulterior pe eventualele pete.
* dupa aproximativ 10 min, prin activarea functiei de extractie, aspiram intreaga suprafata a canapelei.
Noi, cei de la Dust Busters, in cadrul serviciilor de curatenie in apartament oferim curatarea canapelei prin metoda de extractie-injectie la pretul de 100 Ron.
Sper ca am reusit sa te ajut cu ceva informatii referitoare la curatenia din apartament, vazand ca din ce in ce mai multi clienti cauta curatarea canapelei – metode si solutii. De-a lungul anilor am strans ceva informatii utile pe care ti le-am impartasit si tie in randurile de mai sus.