- mai 2, 2020
- in Servicii curatenie la domiciliu in Bucuresti si Ilfov
- by Duster Buster
- 5031
- 0
Cum sa lucrez in cadrul unei firme de curatenie si sa nu-mi treaca prin cap sa scriu si un articol despre curatenie impotriva Coronavirus alias SARS-CoV2?! Suntem 7 miliarde de oameni pe aceasta draguta planeta si mai bine de jumatate dintre noi discuta zilnic la micul dejun, pranz, sau cina, despre pandemia ce ne tine inchisi in case. Aflati in aceasta situatie, cu mic cu mare trebuie sa mentinem si curatenie in casa. Cum? Am pregatit niste sfaturi utile pentru voi!
Au trecut cateva luni de cand a inceput tot circul asta despre Coronavirus, oamenii sunt destul de panicati si pe buna dreptate…e un virus nou, cercetatorii se chinuie sa gaseasca un tratament iar zilnic aflam ceva nou despre modul lui de operare. Internetul vajaie de informatii utile, banale, ordonante militare, pareri pro si contra ca sa nu mai vorbim despre tot felul de conspiratii dubioase. Pana si Netflix sau Youtube au scazut calitatea continutului nemaifacand fata cererilor uriase…evident ce sa faca tot omul sechestrat la domiciliu, acceseaza diferite “guilty pleasures” to keep it alive. Cel mai important lucru e sa ajungi la acceptance cu tine insuti incat timpul petrecut indoor sa fie un plus si nu un minus. E momentul in care ai timp, tot timpul din lume chiar, nu stai in trafic, nu te grabesti, ai suficient timp sa meditezi incat sa iti pui gandurile in ordine…sa iti gasesti o pasiune incat sa faci ceva constructiv! Incearca sa fii mai bun…ca citesti o carte, urmezi un curs online sau te perfectionezi pe ramura ta, acum e momentul pe care il tot amanam in trecut din cauza a “n” motive. Curatenia la fel joaca si ea un rol destul de important, pe langa atuul suprem de a privi in jur si de a vedea totul ordonat si pus la locul lui…iti ofera si un stil de viata sanatos.
Purtarea unei masti este una dintre cele mai importante masuri de preventie impotriva Coronavirusului, atat timp cat o utilizam cum trebuie si o aruncam sau o sterilizam conform instructiunilor. Folosirea acesteia poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor masuri esentiale, cum ar fi igiena adecvata a mainilor.
Cum sa utilizam mastile?
*in timpul utilizarii, trebuie sa evitam atingerea mastii;
*sa indepartam masca prin urmatoarea tehnica: fara a atinge partea din fata, indepartam snururile din spate, spalam imediat mainile cu apa si sapun ori folosim dezinfectant;
*mastile de unica folosinta nu se reutilizeaza niciodata!
Produsele biocide sunt acele substante active, conditionate intr-o forma in care sunt furnizate utilizatorului, cu scopul de a impiedica, de a distruge orice organism daunator, prin mijloace chimice sau biologice. Ele sunt singurele substante ce ne ajuta in acest moment sa ne dezinfectam atat mainile cat si toate suprafetele pe care acest dragut Coronavirus poate supravietui. Pentru cei interesati sa afle care sunt mai exact aceste solutii biocide, va invit pe site-ul Ministerului Sanatatii sa gasiti toate informatiile necesare.
De curand cercetatorii germani au descoperit ca utilizarea manusilor de unica folosinta nu ne protejeaza impotriva Coronavirusului, deoarece utilizarea incorecta a acestora duce la o infectare pe scara larga…si chiar are sens…De ce? Haideti sa aflati adevarul!
Coronavirusul rezista intre 4 si 7 zile pe plastic si inox, 24 de ore pe carton si 4 ore pe cupru, arata Ministerul Sanatatii si Observatorul Roman de Sanatate, desfasurand o campanie de informare in contextul pandemiei. Manusile de unica folosinta ofera o inselatoare senzatie de sterilitate, pentru ca atunci cand atingeti cu manusile obiectele personale puteti raspandi virusul pe o suprafata mult mai mare!
Am pregatit un scenariu:
*am platit la casa cumparaturile si am scos portofelul/cardul evident aveam manusile puse (sa zicem ca erau contaminate);
*am bagat portofelul/cardul in geanta sau in buzunar (le-am contaminat si pe acestea);
*ajungem la masina unde scoatem cheia si deschidem usa (le-am contaminat si pe acestea);
*scoatem manusile si le aruncam undeva pe bordul masinii, ne dezinfectam si plecam acasa bucurosi ca si cum am fi facut toti pasii corecti. Urmeaza a doua zi sa mergem la alte cumparaturi, luam aceleasi manusi si in urma noastra raman mai multe suprafete contaminate decat am fi crezut.
Morala? Da manusile pot fi extrem de folositoare, insa daca nu stim sa le folosim cum trebuie 100%, nu reusim decat sa contaminam totul in jurul nostru!
Desi poate suna ciudat…la capitolul curatenie la domiciliu sunt anumite aspecte de care noi tinem cont, ba chiar avem un mod de operare incat sa fim cat mai eficienti. Serios acum…e win win pentru ambele parti, noi terminam treaba mai repede iar clientii se bucura de o curatenie la domiciliu impecabila in cel mai scurt timp.
Cumva are putina legatura cu fizica pentru ca daca am incepe curatenia de jos si apoi am trece la partea de sus a unei camere nu am face decat sa muncim de doua ori. De aceea, firma de curatenie Dust Busters, ca mod de operare incepe tot “smotrul” dintr-o camera, o inchide, si tot asa pana sigileaza toata casa intr-un vid dezinfectat si curat 🙂
*intotdeauna ne cataram pe o scara mica sau mare depinde de caz, pentru a curata cu usurinta partea de sus a mobilierului, aerul conditionat, prize, lustre, abajururi. Din experienta mea si a locuintelor curatate, oamenii isi depoziteaza pe sus cutii de pantofi, pilote, lucruri la care vor sa ajunga cat mai rar. Poate pare o munca meticuloasa insa important ar fi sa mutam/ridicam/stergem fiecare obiect in parte. Continuam cu aspirarea tocariei si curatarea geamurilor prin diferite metode: solutie + laveta (una din microfibra speciala pentru sticla), solutie + hartie industriala, raclete + solutie sau minunatele aspiratoare de geamuri care strang in acele rezervoare tot praful si murdaria de pe ele. Dupa ce aspiram parchetul si toate cotloanele de pe langa mobila, continuam cu stersul prafului de pe toate suprafetele (important ar fi sa asteptam jumatate de ora pana se depune praful), ca apoi sa folosim un mop + solutie (in functie de materialul podelei) pentru a elimina si ultimele particule de praf/mizerie.
*la capitolul baie, situatia sta putin diferita dar oarecum similara. Cei mai multi oameni detin un dulapior cu sau fara oglinda undeva deasupra chiuvetei, plin cu diferite obiecte pe care evident se asterne praful, o bara undeva sus pe care atarna o perdea atunci cand vrem sa oprim picaturile de apa din cada sa zboare prin toata incaperea sau mai stiu eu ce suport suspendat pe sus… Dupa ce terminam de curatat tot ce e deasupra capului continuam cu obiectele sanitare. In Romania, apa de la robinet este destul de dura, intr-adevar difera de la o regiune la alta insa in timp ajuta la formarea depunerilor calcaroase. Exista pe piata o multitudine de solutii eficiente atat pentru uz casnic cat si profesionale…dupa ce le aplicam, important este sa le lasam sa actioneze 10-15 minute. In acest timp putem curata si dezinfecta faianta pentru a economisi timp…vorbeam mai devreme despre acea eficienta:) Dupa ce am terminat cu calcarul si curatarea obiectelor sanitare, o mare importanta trebuie sa oferim si gresiei, mai ales portiunea din jurul wc-ului pentru ca de fiecare data cand tragem apa, acei nesuferiti microbi sar peste tot…deci pe langa curatare, neaparat trebuie sa si dezinfectam!
Intotdeauna…nu uita sa cureti wc-ul sau bideul cu un burete diferit pentru a evita infectarea celorlalte obiecte sanitare cu o brigada de microbi. Firma noastra de curatenie utilizeaza lavete/bureti pe diferite culori, tocmai pentru a nu le incurca intre ele!
*bucataria…daca despre baie am scris o gramada si cu siguranta mai erau lucruri de adaugat, la bucatarie e si mai interesant. Incepem cu partea de sus a mobilierului, cornize, geamuri, etc…apoi degresam electrocasnicele prin aplicarea diferitelor substante lasand sa actioneze circa 15-20 minute. Am mai precizat la un moment dat ca bucataria este locul unde statistic vorbind cei mai multi oameni isi petrec timpul, fie ca gatesc, stau la o sueta, sau se inghesuie la vreo hota sa fumeze o tigara…aici, curatenia are sens sa dureze cel mai mult. Dupa cele 15-20 minute, inainte de a curata electrocasnicele trebuie degresata si partea de faianta din jurul aragazului, hotei si a blatului de bucatarie. De fiecare data cand gatim, aburul, grasimea care tasneste din aragaz, combinate toate cu particule de praf de prin casa, formeaza acea pelicula enervanta ce se asterne atat pe electrocasnice ( de ex: hota), partea de mobilier de pe langa, cat si pe faianta. Filtrele hotei ar trebui schimbate/spalate o data pe luna, daca hota este folosita cu regularitate, ea fiind prima tinta a peliculei despre care vorbeam mai sus. Si frigiderul are nevoie de putina atentie o data pe luna si aici ma refer la golirea si stergerea rafturilor, pentru a pastra alimentele intr-un mediu cat mai curat. La sfarsit de tot aspiram intreaga suprafata si toate cotloanele, sfarsind prin a aplica solutie + mop.
*usa de la intrare si holurile ramase au si ele nevoie de o atentie sporita…aceasta fiind cea mai simpla modalitate de a introduce in locuinta noastra marea majoritate a particulelor de praf si mizerie. Pentru o curatenie impotriva Coronavirus nu uita sa dezinfectezi intreaga zona + clanta usii!
O curatenie ca la carte dureaza in medie 4-8 ore, in functie de suprafata locuintei sau de gradul de mizerie, insa daca nu ai timp sa urmezi toti pasii de mai sus, o firma de curatenie iti poate veni in ajutor cu siguranta! Iti multumesc ca ai rasfoit articolul meu, am incercat pe cat am putut sa ajut si eu cu informatii despre o eventuala curatenie impotriva Coronavirus…la un moment dat va trece aceasta pandemie si ne vom intra in roluri cu mic cu mare.